Най- точният часовник в света

Posted by Viktor 12.11.2016 0 Comment(s)

В далечното минало измерването на времето не е било по никакъв начин важно и никой не се интересувал от него. Всъщност такова нещо като "време" не съществува, но това понятие е било измислено просто от скука от древните хора. Днес обаче далеч не е така. В днешно време би била пагубна липсата на максимално точно измерване на времето. Това би съсипало изключително много важни за човечеството системи и би довело до абсолютен хаос по цялото земно кълбо.  Това е и причината учените десетилетия наред да се опитваха да създадат максимално точен часовник. И ето че успяха.

 

Най- точният часовник към този момент беше създаден в началото на 2012 г. от група американски учени към Националният институт по стандартизация и технологии, който се намира в Колорадо. Този супер точен часовник ще дава отклонение напред или назад с 1/25 част от секундата на всеки 15 милиарда години. Според създателите на часовника той е над 100 пъти по- точен от преди това известните като най- прецизни показатели на времето, които служат като коректор на времето за GPS и мобилните мрежи.

 

Уредът тежи само малко над 30 грама и е с размерите на кутийка за кибрит. Малката машинка също така е и изключително енергоспестяваща, като се захранва с съвсем нормални АА батерии от 1.5 волта, докато предишните най- точни часовници се захранват с акумулатор за автомобил. Часовникът се пусна дори и на пазара за свободна продажба, а цената му е по- малко от 1500 долара.

 

Това откритие в света на физиката ще отвори много врати към нови и нови научни открития. Изключително прецизната машина, която се побира в човешката длан, дава възможност на учени от цял свят да изпробват някои известни физически теории при невероятно ниво на точност и ще бъде много полезен инструмент за нови физически изследвания.

 

Най- точният часовник преди това откритие беше часовник в Лондон. И не, това не е Биг Бен, а атомният часовник в английската Национална физическа лаборатория. Неговото максимално възможно отклонение беше 1 секунда на 138 милиона години. В сравнение с новия рекорд това отклонение сигурно изглежда на някои голямо, но едва ли самите часовници ще доживеят такъв голям период от време, за да се докаже на практика, че отклонението е точно толкова. Лондонският атомен часовник, наречен CsF2, е един от шестте часовника в света, по които се определя световното време от Международното бюро за мерките и теглилките, което се намира в Париж. Другите пет се намират в САЩ, Германия, Франция и Япония.

Leave a Comment