КАКВО ОЗНАЧАВАТ НАДПИСИТЕ НА ЧАСОВНИЦИТЕ?

Posted by Viktor 04.02.2016 0 Comment(s)

Сигурно Ви е направило впечатление, че освен марката, по часовниците има и други надписи. Има такива по циферблата им, по задния капак, по каишката и т.н. Замисляли ли сте се обаче, какво означават тези надписи? И ако до преди години някои от тези надписи звучаха точно като реклама, а и си бяха такива (например най-високо качество), то днес потребителите вече са по-опитни и съвсем не се впечатляват от подобни рекламни послания. Тук искаме да си поговорим за надписите по ръчните часовници, които наистина означават нещо, което трябва да знаете.

 

Така например, ако на часовника пише „Swiss Made”, то това означава, че той е произведен в Швейцария. Този надпис се счита и за най-престижен, тъй като знаете, че швейцарските часовници се славят със своята точност и високо качество. Този етикет присъства върху циферблата и на задния капак на часовника. Подобен надпис може да видите на други модели часовници, който изглежда така „Made in Germany”, което означава, че часовникът е произведен в Германия. Може да срещнете часовници с ред други такива надписи, където е сменена само държавата. И тъй като от самото начало на швейцарската часовникарска индустрия започват да се появяват и фалшификати на техните продукти, Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия въвежда и утвърждава списък с параметри, на които трябва да отговаря даден часовник, за да може да се нарече швейцарски, и да му бъде сложен етикетът  „Swiss Made”. И най-важното, за да бъде един часовник швейцарски, и за да притежава надписът „Swiss Made”, 95 % от частите му трябва да са произведени в Швейцария, самият часовник да е сглобен в Швейцария, и разбира се да е преминал през контрол на качеството в Швейцария.

 

Ако пък даден часовник притежава надпис „Swiss movement” или „Swiss mov’t”, това означава че часовникът е с швейцарски механизъм, но не е произведен в Швейцария. Подобен, често срещан надпис е „Japan Movement” или „Japan mov’t”, което естествено означава, че механизмът на часовника е японски. Може да видите и надпис „Swiss parts”. Това пък означава, че механизмът на часовника е от швейцарски части, но не е произведен в Швейцария.

 

Често, върху механичните часовници може да видите написано „21 Jewels”, „24 Jewels” и т.н. Това пък е броят на скъпоценните камъни в механизма. На часовниците с кварцов механизъм, също може да видите надпис, който посочва брой на скъпоценните камъни.

 

Надпис „all stailess steel” или „stainless steel”, който е разположен на задния капак на часовника, означава че определени части от часовника са произведени от неръждаема стомана. Надпис „Ceramic” означава, че материалът на производство на часовника е керамика. Може да срещнете също „Aluminium” – алуминий, „Titanium” – титан, „Platinum” – платина, Au  или Gold – злато, и т.н.

 

„Antiallergic Genuine leather” или „Genuine leather” сложен на каишката, означава че тя е изработена от естествена кожа.

 

На задния капак на часовника, би трябвало да е означен и вида на стъклото. „Mineral Crystal” или „Mineral Glass” означава, че часовникът е с минерално стъкло. „Sapphire Glass” или „Sapphire Crystal” е означение за най-луксозното стъкло, което е направено от сапфир кристал. А за най-ниския клас, обикновено плексиглас стъкло, няма обозначение.

 

 Някои от надписите говорят и за функциите на часовниците. Така например, ако на часовника пише „Alarm”, това означава че той има аларма. Надпис „GMT” или „Dual Time” означава, че часовникът има втора часова зона, или може да показва двойно време. „Perpetual Calendar” пък, означава вечен календар. И не на последно място е водоустойчивостта на часовника, ако има такава. Приети са три начина на изписване, като всеки производител на часовници сам избира кой от тях да използва. Това са „Meters” (метри), „BAR” (бара) и „ATM” (атмосферно налягане). Цифрата пред тези обозначения посочва колко е водоиздръжлив часовникът, например 100 Meters, 10 BAR или 10 ATM.

 

Leave a Comment