КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЧАСОВНИКА?

Posted by Viktor 12.02.2016 0 Comment(s)

Когато притежавате марков часовник, или пък имате такъв, подарен от скъп за Ваш човек, то Вие вероятно искате този часовник да продължава да работи безпроблемно, колкото може по-дълго време. Това не е недостижима цел, просто трябва да полагаме някои грижи за часовника, за да удължим неговия живот. Съществуват няколко елементарни неща, които трябва да направите за своя часовник, за да удължите неговия живот – да запазите външния му вид непроменен, и да работи дълго, прецизно и точно. И в тази тема искаме да поговорим именно за тези неща – да ви дадем няколко съвета, които ще Ви помогнат да запазите своя любим часовник непроменен, по-дълго.

 

            Ежедневното носене на даден часовник неизменно е свързано с неговото пряко излагане на различни атмосферни влияния – жега, студ, слънчева светлина, вятър и т.н. Най-страшно за всички часовници са ниските температури. От друга страна обаче, жегата през лятото, намалява живота на батерията на кварцовите часовници.

 

            Механичните пък, са най-харесваният и предпочитан вид часовници, но тяхната поддръжка не е от най-евтините. На всеки един такъв часовник, през период от около 2 години, трябва да му се прави профилактика. Тя се състои в почистване и смазване на механизма му. Той трябва да бъде почистен от стружките, които се отделят при работата на часовника. След това, частите на механизмът му трябва да се смажат, защото маслото по движещите се елементи засъхва с времето, а това затруднява работата на часовника. Това пък от своя страна нарушава точността и прецизната работа на часовника. С течение на времето, и най-вече вследствие на излагането на пряка слънчева светлина, уплътнението засъхва, и дори може да се стопи напълно от топлината. Това прави часовника не водоустойчив, и поради тази причина уплътнението и коронката на часовника трябва периодично да бъдат подменяни.

 

            Поддръжката на кварцовите часовници е доста по-лесна и елементарна, в сравнение с тази на механичните. При кварцовият механизъм движещите се елементи са много по-малко, а това от своя страна означава, че вероятността от повреда е много по-малка. Този вид часовници работят с батерии, а времето на издръжливост на батерията зависи както от вида на часовника, така и от характеристиките на самата батерия. Обикновените батерии издържат от около 5 месеца до една година. Алкалните батерии, коти оса и по-скъпи, могат да издържат 2 или дори 3 години, в зависимост от това, колко често се използват различните функции на часовника. През период от около 3-4 години, кварцовите часовници също се нуждаят от профилактика, особено ако часовника е водоустойчив – подобно на механичните, уплътнението изгаря от топлината и трябва да бъде подменено, за да може часовникът да продължи да бъде водоустойчив.

 

            В общи линии, водата е най-големият враг на часовника. Тя, освен че може да повреди механизма му, може да наруши и неговият външен вид – да се промени вида на корпуса, верижката или каишката. Поради тази причина, когато часовникът е използван във водна среда, той трябва да бъде добре почистен. Ако забележите че водата е влязла в корпуса на часовника, той веднага трябва да се занесе на специалист-часовникар, който да го подсуши и да подмени уплътненията му. Ако водата престоява в часовника, това може да доведе до унищожаване на механизма му.

 

Leave a Comment