ИСТОРИЯ НА ЧАСОВНИКА

Posted by Viktor 08.02.2016 0 Comment(s)

Слънчевият часовник е първият, който човечеството познава като такъв. За него се говори още в библията. Този вид часовници се появяват, когато човекът осъзнава връзката между положението на слънцето, и дължината и положението на сянката. Слънчевият часовник измерва времето именно чрез дължината на сянката на „стрелката”, и нейното движение по циферблата. Сигурно се чудите защо думичката стрелка е в кавички. Сега ще Ви кажа – при слънчевият часовник, това с чиято сянка се измерва времето, се нарича гномон. Той представлява отвесен прът на хоризонтална площадка.

 

Следващият вид часовници, който човечеството е сътворило, са водните. Наричат се още клепсидра, и за разлика от слънчевите си предшественици, са можели да отчитат времето и през нощта. Техният недостатък е това, че е била нужна човешка намеса, за да се регулира изтичането на водата.

 

Пясъчните часовници са познати на хората и до днес, въпреки че в наши дни, те се използват предимно като сувенири. При тях, времето се отчита чрез пясъчната струя. Те са намирали широка употреба в навигацията.

 

Механичните часовници са един доста по-съвременен вид. Те имат регулатор, който е и същественият брояч на времето. Зъбните колелца, за които са закрепени и стрелките, отброяват единица време. Регулаторът е така устроен, че отмерените времеви интервали се равняват на една секунда.

 

Най-точните часовници, дори и в наши дни, са атомните. Те могат да запазят точността си до секундата, в продължение на милиони години.

 

Електронните часовници са доста по-съвременни от останалите свои братя. Те са снабдени с кварцов генератор на стабилизирани електрически трептения, имат микросхема, която изчислява времето, и естествено дисплей, на който се извежда информацията за часа. Използването на електронни часовници датира от 60-те години на миналия век. За хората с увредено зрение, има така наречените говорещи часовници. Те казват колко е часа в момента, или пък издават звук определен брой пъти, който отговаря на часа.

 

В наши дни, часовниците са много и различни, както по вид и марки, така и по големина – от малки ръчни часовници, до такива на кули. Различните часовници се задвижват от различни елементи – махало, пружини, електричество (батерии), гравитация и т.н.

 

Трябва да кажем също, че ако в началото часовниците са показвали времето просто ориентировъчно, то днес те са абсолютно точни и прецизни в това отношение. Има и такива, които имат способността да се сверяват сами – това са електронните и кварцовите часовници. Чрез GPS спътници, или пък чрез специални радиостанции, тези часовници сами сверяват времето, без да е нужна човешка намеса.

 

И макар според някои, модата на ръчните часовници да е отминала, в наши дни може да откриете огромно разнообразие от такива. Задвижвани по различен начин, със стандартен и нестандартен външен вид, различни марки и модели, ръчните часовници все още са неизменен аксесоар за милиони хора по света.

 

Да не говорим пък, че няма дом, в който да няма поне един часовник – независимо дали е стенен, будилник, електронен или някакъв друг, просто няма домакинство, което да не притежава поне един информатор за времето.

 

Стандартни и нестандартни, маркови или не, часовниците са неделима част от нашето ежедневие, защото без тях, нямаше как да знаем колко е часа, кога трябва да тръгнем за работа и т.н.

 

Leave a Comment