10 интересни факта за часовниците

Posted by Viktor 15.05.2016 0 Comment(s)

Независимо дали избирате първият си часовник, нов часовник или просто часовник, който да подарите на някой, със сигурност ще ви бъде интересно да научите няколко интересни факти за възникването, развитието и други любопитни неща, свързани с часовниците. Всичко това в нашия сайт.

  • Устройствата за определяне на времето са създадени преди много години, или по- точно около 1500 г. пр.н.е., от египтяните. Тези първи показатели на времето са били известни като слънчеви часовници. Те са измервали времето чрез сянка, попадаща в маркирани раздели. Водните часовници с по- голяма точност са били използвани по- късно.
  • По- точни часовници идват чак през 1500 г. сл.хр. (около 3000 години по- късно), за когато се смята, че италиански монаси са разработили сравнително точен часовник, така че да знаят кога точно да се молят.
  • Часовниците такива, каквито ги знаем днес, се се появили чак по време на царуването на Тюдорите през 16 век. Тези часовници обаче били толкова големи, че хората ги носели на врата си. Най- известният джобен часовник се вижда в портрет на крал Хенри VIII
  • Модата на часовниците продължавала да се разраства, като през 1775 г. Авраам Луис Брегет отваря първия магазин за изработка на часовници в Париж.
  • По време на Първата световна война станало общоприето и за мъжете да носят часовниците на китките си, а не на верижка около врата. Тази просто промяна е била направена за улеснение на мъжете, за да могат да виждат времето без да движат ръката си. Жените започнали да носят часовниците на китките си още преди това.
  • Часовникът на Омега, Speedmaster, е бил използван от астронавтите на НАСА за мисията им до луната. Този модел е бил носен и от американските и руски астронавти по време на експерименталният полет от 1975 г. Аполо-Союз.
  • Във филмите за Джеймс Бонд Даниел Крейг носи часовник Омега, Шон Конъри като Джеймс Бонд носи моделът на Ролекс "Submariner", а в "Ултиматумът на Бонд" Мат Деймън носи часовник TAG Heuer. Breitling часовниците пък са предпочитани от много известни личности, актьори и успешни предприемачи.
  • От всички цветове, в които се предлагат часовници, почти всички хора ще притежават поне един черен часовник през живота си. Този унисекс цвят е любим както за мъжки, така и за женски часовници.
  • И накрая, в повечето каталози на часовници ще откриете дисплеите да показват или 10:10, или понякога 01:50 часа. Това се нарича "Happy time". Разположени по този начин, стрелките наподобяват усмихнато лице, което е добър емоционален маркетингов инструмент.

Leave a Comment